Σάββατο 28 Ιουλίου 2007

Για τα μάτια του κόσμου...

Ζώα και άνθρωποι συμπεριφέρονται πιο ευγενικά όταν παρακολουθούνται

Τόσο οι άνθρωποι όσο και πολλά ζώα συμπεριφέρονται πιο ευγενικά και αλτρουιστικά όταν γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται, δείχνει έρευνα που δημοσιεύεται την Πέμπτη.
«Όταν διακυβέβεται η υπόληψή τους, τα ζώα όσο αι οι άνθρωποι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους από εγωιστική σε αλτρουιστική, αφού μόνο η τελευταία επιβραβεύεται από την κοινωνία» γράφουν στο έγκριτο περιοδικό Science Γερμανοί ερευνητές.
Το φαινόμενο είναι μάλιστα τόσο έντονο, ώστε ένα ζευγάρι ζωγραφισμένα μάτια αρκούν για να αλλάξουν τη συμπεριφορά του κόσμου σε δημόσιους χώρους.

Για παράδειγμα, η εικόνα δύο ματιών, «κολλημένη σε ένα κουτί δωρεών, αυξάνει σημαντικά τις εισφορές, συγκριτικά με το σύμβολο ενός λουλουδιού». Χωρίς να το καταλαβαίνουν, οι άνθρωποι επηρεάζονται ακόμα και από σχήματα σαν μάτια στην οθόνη ενός υπολογιστή, γράφει ο Μάνφρεντ Μιλίνσκι του Ινστιτούτου Εξελικτικής Βιολογίας Max-Planck και η Μπετίνα Ρόκενμπαχ του Πανεπιστημίου της Ερφούρτης.

Η ίδια συμπεριφορά παρατηρήθηκε σε αρκετά είδη πτηνών και ψαριών, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Για παράδειγμα, ένα είδος γύλου καθαρίζει τα ψάρια-πελάτες του με τον πιο ευγενικό τρόπο όταν κοιτάζουν άλλοι πελάτες, ενώ χωρίς θεατές προτιμά να δαγκώνει ολόκληρα κομμάτια από το δέρμα του πελάτη».

Πηγή: www.in.gr

1 σχόλιο:

Alexius είπε...

Έτσι εξηγείται και το πως όταν βγαίνει ο δίσκος στην Εκκλησία Χριστούγεννα-Πάσχα είναι πάντα γεμάτος ακόμα κι αν είναι η 3η φορά που γυρίζει.Τόσα μάτια γύρω,δεν θα δώσει κι ο άλλος κάτι;