Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

Παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο.


Ένα τεράστιο δίκτυο παιδικής πορνογραφίας, το οποίο είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε 106 χώρες, κατάφερε να εξαρθρώσει τις τελευταίες μέρες η γερμανική αστυνομία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από πέρσι το καλοκαίρι η γερμανική αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει 700 περίπου άτομα πού επισκέφτηκαν τέτοιους διαδικτυακούς τόπους και έχει προχωρήσει στην σύλληψη ενός άντρα που είχε στην κατοχή του χιλιάδες αρχεία με πορνογραφικό υλικό. Παράλληλα, δεκάδες συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί και σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία και στην Αυατραλία.

Το πρόβλημα της παιδικής πορνογραφίας, και πιο συγκεκριμένα το πρόβλημα της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο απασχολεί και την χώρα μας, μιας και δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν κατά το παρελθόν συμβεί. Σύμφωνα με έρευνες η παιδική πορνογραφία αποτελεί έναν από τα πιο κερδοφόρα προιόντα που <ελεύθερα> διατίθενται στο διαδίκτυο.

Παρόλα αυτά, η ισχύσουσα νομοθεσία στην Ελλάδα σχετικά με την διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού είναι τουλάχιστον αστεία, εάν όχι τραγική. Σύμφωνα με το τροποποιημένο άρθρο 348Α του Ποινικού Κώδικα, το οποίο τροποποιήθηκε από σχετικό νόμο το 2002, όσοι εντοπίζονται να διακινούν παιδοφιλικό υλικό είναι αδύνατο να διωχθούν εάν οι Αρχές δεν μπορέσουν να αποδείξουν ό,τι για τον σκοπό αυτό έχουν χρηματιστεί. Επί της ουσίας, από τον εν λόγω νόμο δεν διώκεται η κατοχή και η διακίνση παιδικού πορνογραφικού υλικού, αλλά η εμπορία....

Χαρακτηριστικότερη όλων των περιπτώσεων, στην οποία φάνηκε ξεκάθαρα η γύμνια της ελληνικής νομοθεσίας ως προς το ηλεκτρονικό έγκλημα και συγκεκριμένα απέναντι στην διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού, είναι η περίπτωση του πρώην στελέχους της Αμερικάνικης βάσης στο Ελληνικό. Ο 72χρονος που συνελήφθη πριν 2 χρόνια ως μέλος διεθνούς κυκλώματος και στην κατοχή του βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες πορνογραφικού υλικού δεν καταδικάστηκε λόγω της αδυναμίας της σχετικής νομοθεσίας.

Επίσης, η αρμόδια υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας συναντά ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της ευαισθησίας του νόμου εώς προς τα προσωπικά δεδομένα και το απόρρητο. Σε περίπτωση που οι αρχές εντοπίσουν μεμονομένα άτομα να διακινούν παιδικό πορνογραφικό υλικό στον διαδίκτυο, αδυνατούν να επέμβουν διότι ή άρση του απορρήτου της ηλεκτρονικής ταυτότητας του χρήστη μπορεί μόνο να ξητηθεί σε περίπτωση ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία προυποθέτει σύμφωνα με τον νόμο για το οργανωμένο έγκλημα εμπλοκή τουλάχιστον τριών ατόμων. Σε απλά ελληνικά, εάν εγώ σήμερα ανεβάσω στο διαδίκτυο ένα βίντεο με τον βιασμό ενός ανήλικου ατόμου, ο εισαγγελέας αδυνατεί να δώσει εντολή στην αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας να άρει το απόρρητο του ηλεκτρονικού μου ίχνους και να με εντοπίσει διότι από μόνος μου δεν αποτελώ εγκληματική οργάνωση και η διακίνηση παιδοφιλικού υλικού δεν υπάγεται στα αδικήματα τα οποία από μόνα τους επιτρέπουν την άρση του απορρήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: