Δευτέρα 13 Αυγούστου 2007

Δεκάλογος κατά της εκτροπής του Αχελώου


"1) Η εκτροπή (και εντροπή) του Αχελώου επιδεινώνει το σύνολο του φυσικού, μοναδικού κάλλους, οικοσυστήματος με την κατασκευή και λειτουργία δύο νέων γιγάντιων φραγμάτων, της Μεσοχώρας και της Συκιάς. Χωριά όπως η Μεσοχώρα θα κατακλυστούν από τα νερά, σημαντικά μνημεία καταστρέφονται, όπως εκκλησίες, νερόμυλοι, γεφύρια ηλικίας πολλών αιώνων. Το μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη στο Μυρόφυλλο υποτίθεται ότι θα προστατευτεί με ένα αντιαισθητικό τσιμεντένιο τείχος μήκους 400 μέτρων, που θα αλλοιώσει δραματικά επί τα χείρω το περιβάλλον θεσπέσιο τοπίο.


2) Τα τελευταία 50 χρόνια έχει καταδειχθεί στατιστικά σημαντική πτωτική τάση, τόσο των βροχοπτώσεων στο υδατικό διαμέρισμα της δυτικής Ελλάδας όπου και η λεκάνη απορροής του Αχελώου, όσο και της απορροής σε καθορισμένες θέσεις του υδρογραφικού του δικτύου (π.χ. Κρεμαστά, Αυλάκι κ.λπ.).


3) Θα μειωθούν έτι περισσότερο η παροχή και η στερεοπαροχή του ποταμού στο Δέλτα του. Η υφαλμύρωση στην παράκτια ζώνη θα επηρεάσει δυσμενέστατα το εκπληκτικής ομορφιάς και σπανιότητας οικοσύστημα, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και ανήκει στο δίκτυο Natura. Οικοσύστημα μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

4) Ηδη από το 2000, η Παγκόσμια Επιτροπή Ειδικών του ΟΗΕ έχει ταχθεί εναντίον της κατασκευής γιγαντιαίων φραγμάτων. Στην Ισπανία και στην Κίνα τέτοιου τύπου φαραωνικά έργα κρίθηκαν αντιπεριβαλλοντικά και ματαιώθηκαν.


5) Η εκτροπή (και εντροπή) του Αχελώου αντίκειται στο πνεύμα και στο γράμμα της κοινοτικής Οδηγίας-Πλαίσιο 60/2000 που έχει ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Δίκαιο. Στο άρθρο 14 η οδηγία κάνει σαφή αναφορά στην υποχρέωση των κρατών-μελών να θέτουν τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής σε δημόσια διαβούλευση, κάτι που δεν τηρήθηκε στην περίπτωση του Αχελώου.

6) Η εκτροπή (και εντροπή) του Αχελώου είναι κατάφωρα παράνομη αφού καταστρατηγούνται στην πράξη 4 αρνητικές αποφάσεις του ΣτΕ για τη μη τήρηση στοιχειωδών περιβαλλοντικών όρων.

7) Παραβιάζει τη Σύμβαση της Βέρνης για την άγρια πανίδα.

8) Παραβιάζει τη βασική αρχή της ΚΑΠ κατά της εντατικοποίησης της γεωργίας και της ενίσχυσης εξαιρετικά υδροβόρων καλλιεργειών, όπως το θεσσαλικό βαμβάκι.

9) Οι αρνητικές επιπτώσεις από την καταστροφή ενός υπέροχου φυσικού τοπίου είναι ήδη ορατές. Στη Μεσοχώρα, με την κατασκευή του φράγματος, δάση καταστράφηκαν, πρανή κατέρρευσαν, τα οποία στη συνέχεια τσιμεντώθηκαν για να αποτραπεί η διάβρωση του εδάφους.

10) Η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, και ειδικότερα ο ελλαδικός χώρος, απειλείται από παρατεταμένους καύσωνες και ξηρασία λόγω των κλιματικών αλλαγών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα φαινόμενα αυτά τα βιώνουμε ήδη με ανησυχητικά μεγάλη συχνότητα εμφάνισης, διάρκεια και ένταση."

Του Σπύρου Γιακουμάκη-Επίτιμου καθηγητή Ε.Μ.Π.

Πηγή: Ελεύθερο Βήμα-Ελευθεροτυπία-13/08/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: