Δευτέρα 6 Αυγούστου 2007

Το άσυλο και η περιφρούρηση των Πανεπιστημίων

Μετά από την προσωρινή αναστολή του ασύλου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης,έρχεται ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής σχολής του Α.Π.Θ. δηλώνοντας «Το ακαδημαϊκό άσυλο καταπατείται αφού με πρόσχημα αυτό, κακοποιά στοιχεία κάνουν ό,τι θέλουν, το πανεπιστήμιο έχει γίνει “μπάτε σκύλοι, αλέστε” και πρόκειται για δημόσια περιουσία».

Είναι η αλήθεια πως υπάρχει κατάχρηση του ασύλου για σκοπούς ασύμβατους με την ελευθερία του πνεύματος,που στην πλειονότητα των περιπτώσεων κατατάσσεται στην κατηγορία των εγκληματικών πράξεων.Είμαι και θα είμαι υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου ειδικά σε μια περίοδο που είναι πασιφανής η εμπάθεια και ο κομπλεξισμός των δυνάμεων ασφαλείας.Αλλά τάσσομαι υπερ της φρούρησης των πανεπιστημιακών χώρων.

Είτε με άοπλους φρουρούς που θα προσλαμβάνονται απο τις πανεπιστημιακές αρχές,είτε με κάμερες περιμετρικά των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων,είτε με έλεχγο μαγνητικών ταυτοτήτων στην είσοδο με μπαριέρες. Αυτή ακριβώς η αποτελεσματική φύλαξη των χώρων θα διασφαλίσει την συνέχεια του ασύλου, αφοπλίζοντας από επιχειρήματα αυτούς που το θεωρούν ως κρυσφήγετο ναρκεμπόρων και πεδίο διάπραξης ατιμώρητων εγκλημάτων.

Οποιαδήποτε αδιαφορία για την λήψη μέτρων θα χειροτερέψει την κατάσταση στα πανεπιστήμια και θα θέσει σε κίνδυνο το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως έγινε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

4 σχόλια:

Αβέβηλος είπε...

Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι μία ακόμα παρεξηγημένη ελευθερία η οποία σε καμμιά περίπτωση δεν εξυπηρετεί πλέον τον σκοπό της.

Σίγουρα ΔΕΝ επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ακόμα πιο σίγουρα δεν βοηθάει στην ελεύθερη διδασκαλία αυτών, μιας και η διδασκαλία προυποθέτει φοιτητές ελέυθερους να καθίσουν στα έδρανα και όχι εξαναγκασμένους από διάφορα κομματικά όργανα να συμμετέχουν σε καταλήψεις.

Το πανεπιστημιακό άσυλο για καθαρά ιστορικούς και συμβολικούς λόγους σωστά υπάρχει, όπως και σωστά άρεται όταν η κατάσταση ξεφεύγει από το πνεύμα του νόμου.

Alexius είπε...

Τα κομματικά όργανα υπάρχουν εξαιτίας των κομμάτων κι όχι του ασύλου.Στην τελική δεν φταίνε σε τίποτα να την πληρώνουν οι θεσμοί για την ανικανότητα των διοικούντων...

Αβέβηλος είπε...

Ευθύνη των διοικούντων είναι να παρέχουν την κατάλληλη φύλαξη ώστε να μην μπαίνουν εξωπανεπιστημιακά άτομα στο χώρο του πανεπιστημίου χωρίς λόγο.

Εύθύνη των διοικούντων ΔΕΝ είναι να παρέχουν φύλαξη από οπλισμένές ορδές βαρβάρων οι οποίες αφού πρώτα έχουν σπάσει το κέντρο μια πόλης καταφεύγουν στο πανεπιστήμιο.
Καμμία ηλεκτρονική μπάρα και κανένας ιδιωτικός φύλακας δεν μπορεί να τους σταματήσει, σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλεται η επέμβαση της αστυνομίας.

Οι παραβάτες του νόμου είναι παραβάτες και πρέπει να συλλαμβάνοται είτε κρύβονται στα σπίτια τους είτε στα πανεπιστήμια.

Alexius είπε...

Όταν γίνεται μαζική είσοδος μπορεί να υπάρξει άδεια απο την Σύγκλητο για την είδοσο της αστυνομίας όπως και συνηθίζεται.
Η άρση του ασύλου στην Κρήτη έγινε για ναρκέμπορους κι άλλους εγκληματικούς τύπους όχι μπουλούκια.Οπότε η ανευθυνότητά τους ως διοικούντες είναι δεδομένη...για να μην αναφέρουμε και το χάλι στο οποίο έχουν περιέλθει -και με δική τους ευθύνη- τα Πανεπιστήμια.